”Emils dagbog” lyt og læs
Af Astrid Gjesing og Anne Neimann Clement
”Emils dagbog” er en udstilling i SE! udstillings– og projektrum og en podcast på samtidskunstportalen Art Matter og her på sitet.
Da Astrid Gjesing første gang på Statsbiblioteket så og læste Emils dagbog, blev hun dybt betaget af den. Emil Kjærsgaard, ”Østergaard”, Løvel var en mand af få ord. Han var landmand, gårdmand i Løvel nord for Viborg, med en hverdag begrænset af arbejde, men med aftener og søndage fyldt med samværet med nære og fjernere familie, med naboer og med en bred bekendtskabskreds. Han skrev hver dag i perioden er fra 14. januar 1944–15. april 1951. F.eks.:
3. februar. Vejret ret godt med let Frost. Arbejde på forskellige Småting om Formiddagen. Besøgt Mejeribestyrer Mikkelsens om Aftenen.
15. april. Vejret ret godt. Arbejde. Jævnet Kule. Været i Viborg til Begravelse med Morbror Chr. Jensens Kone.
Emils dagbog er tilsyneladende enkel, gentagende, stillestående, kedelig - men nærmest en art haiku. Den fænger. Det er levet liv. Det er tid.
Denne oplevelse tændte for en idé. Astrid ville skrive til en række Emil´er og spørge dem, om de ville føre dagbog for hende i én måned. Hun valgte at skrive - i hånden - brev til 105 Emil´er fordelt over hele landet og fra land og by.
Fra dem fik hun et rigtholdigt materiale bestående af 9 dagbøger. Af dem har hun besøgt 5 dagbogsskrivere og fået dem til at læse deres dagbog højt. Hun optog det, og det er der kommet et forunderligt og rigt materiale ud af.
Anne Neimann Clement er kulturformidler og audioproducent, der de sidste 10 år har specialiseret sig i at formidle kunst på lyd. Vi har samarbejdet om ”Emils dagbog” i en podcast. Den består af et interview med Astrid om ideen og udførslen af projektet med lydeksempler fra de fem oplæsninger.
Podcasten udgives i samarbejde med samtidskunstportalen Art Matter, der hver måned besøges af 55.000-60.000 unikke brugere, og fremhæves i deres nyhedsbrev, der hver uge sendes til 15.0000 modtagere.
Dagbogen er en meget demokratisk kunstform. Mange har i perioder af deres liv selv skrevet dagbog. Alle ved hvad en dagbog er. I dagbogen fastfryses dagen som ellers ville forsvinde i glemslen. De små ting bliver betydningsfulde. Får vægt.
Dagbogen opfordrer os til at være observante og stoppe op for et øjeblik.
Som siderne fyldes, bliver dagbogen dokumentationen på et levet liv. Den viser sammenhænge, forskydninger, fremhæver betydningsfulde begivenheder, og lader andet stå imellem linjerne.
I ”Emils dagbog” ophæves det almene til kunst og det private bliver offentligt.
Det er en proces, der kræver nænsomhed og omsorg for de mennesker, der har indvilget i at deltage, og åbenhed hos de mennesker der ser og lytter med.
Støttet af Kulturudviklingspuljen, Aarhus kommune