Alt Forladt, rum46

Soloudstilling med workshops i rum46, Aarhus. 2023

”Alt forladt rum 46” udspringer af et kunstprojekt i Gellerupparken, Aarhus af billedkunstner Astrid Gjesing i 2021.

Boligområdet Gellerupparken er på boligministeriets liste over 'hårde ghettoområder'. En ghetto er en (ofte fattig og isoleret) bydel med en ensartet befolkning typisk med en bestemt etnisk baggrund eller fra en bestemt samfundsklasse. Ghettolisten kritiseres for at stemple og stigmatisere en masse mennesker. Det er helt almindelige mennesker, der har deres hjem i nogle boligområder, som kaldes ghettoer af myndigheder. Ofte er beboerne selv meget glade for at bo der.

Ghettolisteproblematikken er baggrund for Astrid Gjesings kunstprojekt Alt forladt.
Alt forladt er et udsagn med en dobbelt betydning. Det kan betyde tilgivelse – at det er helt i orden, og det kan betyde opgivelse. Begge er menneskelige følelser, der er i spil i forbindelse med renoveringsprojektet i Gellerupplanen, hvor bygninger nedrives og opbygges, og mennesker flyttes, ofte mod deres vilje.

Teksten Alt forladt i gul neon blev installeret på gavlen af en af boligblokkene på Inger Christensens Gade. Blokken er én af dem, der skal rives ned.

Den anden del af værket var, at Astrid Gjesing ringede på samtlige 96 lejligheder i de to blokke og inviterede beboerne til at deltage. Spurgte om de ville fortælle om noget fra deres liv eller vigtige begivenheder, som de gennem årene havde oplevet i bebyggelsen. Disse fortællingerne bearbejdede Astrid Gjesing, og de vigtigste udsagn blev af hende håndsyet på hvide damelommetørklæder, hvor der med gul skrift var maskinbroderet Alt forladt.

Disse lommetørklæder er nu samlet til et væv, der hænger for vinduerne i rum46 og gennem dem kan man se neonværket ”Alt forladt” i lysende gult ligge på gulvet.

Under udstillingen i rum46 inviteres gæsterne til at skabe deres egne tolkninger af udsagnet med nål og tråd på gammeldags lommetørklæder i stof, som de kan skabe tekster og symboler på. Med denne invitation til samskabelse ønsker Gjesing at åbne kunsten for gæsterne og give dem mulighed for at udtrykke de følelser og tanker, som installationen sætter i gang hos dem. Disse syede bidrag blev løbende hængt op.

The website is supported by Design & programming: Anders Visti