Fredshaven

”Fredshaven”, gæstekunstner på Skovgård Museum, Viborg med ”Alt forladt” og workshops. 2023

Fredshaven er et midlertidigt refleksionsrum i haven bag Skovgaard Museet, hvor viborgenserne kan mødes om fællesspisning, meditation, talks, workshops og byvandringer.

Skovgaard Museet tog i 2022 initiativ til Fredshaven, et åbent og apolitisk rum, hvor viborgenserne kan samles om fred. Ønsket om fred i Europa er fortsat aktuelt, og derfor vil Fredshaven igen i år være åben fra d. 4. maj, dagen for Danmarks befrielse i 1945, til Grundlovsdag d. 5. juni 2023. I perioden vil havens kiosk have tre ugentlige åbningsdage, og gæster vil kunne opleve kunstværket ”Alt Forladt” af den danske billedkunstner og digter Astrid Gjesing.

”Alt Forladt” er et udsagn, som har optrådt flere gange i Gjesings kunstneriske virke. I Skovgaard Museets have optræder det som et lysende, gult neonskilt, ophængt på gavlen af den gamle telegrafbygning ved siden af museet. ”Alt forladt” er et udtryk med en dobbelt betydning på dansk. Det kan betyde tilgivelse – at det er ”helt i orden”, og det kan betyde fuldstændigt at forlade for eksempel et sted eller et liv. I Fredshavens kontekst kan udsagnet afspejle krigens kompleksitet: ønsket om forsoning, umuliggjort af omstændighederne, der tvinger mennesker på flugt.

I haven inviteres gæsterne til at skabe deres egne tolkninger af udsagnet med nål og tråd på gammeldags lommetørklæder i stof, som de kan skabe tekster og symboler på. Med denne invitation til samskabelse ønsker Gjesing og museet at åbne kunsten for gæsterne og give dem mulighed for at udtrykke de følelser og tanker, som kunstværket og Fredshaven sætter i gang hos dem.

The website is supported by Design & programming: Anders Visti