Dunkeltårn

Beskrivelse af DUNKELTÅRN, beskrivelse. Fortid og nutid.
Hvide Sande med 3.015 indbyggere er beliggende midt på landtangen Holmsland Klit. Byen ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune og hører til Region Midtjylland. Det er Danmarks yngste by. Den opstod i 1931, hvor afvandingsslusen mellem Nordsøen og Ringkøbing Fjord blev bygget. Fiskeri har igennem årene været det alt dominerende erhverv. Livet leves her på kanten af naturen.Vesterhavet kan være barsk, og mange skibe er forliste ud for byen. Gadenavnene som Trafalgar,Triton og Livadia minder om de vilkår. Så sent som i 1951 forliste byens redningsbåd lige ved havnen. Alle 5 redningsfolk mistede livet.

Værket: Fortid i Hvide Sande
Dunkeltårn er et lyd- og lysværk - et landart værk - skabt specielt til kysten syd for sydmolen - og til 2017. Dunkeltårn er et 3 1⁄2 m. højt trætårn, som har en åben konstruktion, der tillader, at man kan stille sig ind i tårnet, så man på én gang er indeni og udenfor.Tårnet er tjæret, og lugten forstærker tilstedeværelse af havet og havnen. I toppen af tårnet stråler et meget kraftigt LED-lys, der gør det muligt at se lyset på afstand - også i høj sol. Lydinstallationen til værket er elektroarkustisk Det skal bestå af sætninger, enkelte ord og dele af ord, der sammenstilles i et forløb, som rytmisk bestemmes af morsesignalet for nødkald: SOS (... - - - ...). Denne SOS lyd bliver skabt af en menneskestemme. Lydværket bliver skabt af komponist Sisse Lunøe. Signalet er ikonisk og tydelig, og det blander sig med lydene af vinden, bølgerne og sandets hvislen. Det er stærkt, det er forståeligt og ubønhørligt i sammenhæng med lyset. Det samler simpelthen tårnets idé. Værket fungerer på den måde, at lyset slukkes, når man nærmer sig tårnet, og så tager lyden over.

Værket: Nutid, flygtningesejladser over Middelhavet
Vi vil med Dunkeltårn også skabe et værk, der tager sit udgangspunkt i havet og nutiden. Det handler om havet, om frygt og håb, om landinger og forlis, om dem, der blev derude, druknet af naturens overvældende kræfter og menneskers grådighed. Det er beretningen om flygtningesejladser på Middelhavet, hvor mange ikke når frem. Og hvor det er blevet sagt: ”Det er bedre at sejle om natten, fordi om dagen synes havet tomt, men om natten kan man se lys fra andre skibe.” Mohammed, Syria: ”I found my friend and tried to help others, but was unable to. Omar and I helped each other along, but swimming for hours was so hard.”

Dunkeltårn Dunkeltårn Dunkeltårn

The website is supported by Design & programming: Anders Visti