Lysets Tøven

Udsmykning til Skjern Å-forvirringen, Arnborg, Skjern Å Nationalpark. 2010. Tilegnet Ole Rømer i anledning af 300 året for hans død.

Skjern Å-forvirringen – den ramte mig øjeblikkelig, først i kraft af sit navn, senere oplevede jeg stedets kraft. Her løber Skjern Å, Rind Å og den eneste tilbageblivende virksomme vandingskanal - Nørrekanal - i en herlig og naturskøn forvirring. Et enestående billede på det rum, som natur og kultur kan skabe.

Ole Rømer (25. september 1644 – 19. september 1710) var dansk astronom, ingeniør og politidirektør. I 1675 påviste Rømer som den første, at lyset ikke som hidtil formodet, udbreder sig øjeblikkeligt, men med en endelig hastighed. Han kaldte det Lysets tøven. Dette naturvidenskabelige udsagn rummer en ufrivillig poetisk dimension, som har inspireret mig til at skabe teksten i hvid neon.

Denne tekst er - i spejlvendt skrift - monteret i Skjern Å’s bromørke midt i Skjern Å-forvirringen, så den kan læses i vandet, og den er en hyldest til stedet og verden i konstant forandring. Den kan ses både af de sejlende på åen og af gående.

Lysets tøven Lysets tøven Lysets tøven Lysets tøven Lysets tøven

The website is supported by Design & programming: Anders Visti