&

”Noget budskab har jeg ikke. Men jeg vil gerne sprede en helt almen tolerance over for menneskeligt vanvid”. Astrid Lindgren

Den franske filosof Michel Foucault beskriver i 'Galskabens Historie', hvordan psykiatri som begreb har udviklet sig til et helt væsen, der beskriver og behandler psykisk lidelse ud fra en akademisk og videnskabelig definition af, hvad der sker inde i det menneske, der oplever lidelse. Med en videnskabelig forståelse menes der også en rationel forklaring, der f. eks. definerer psykose som noget dybt irrationelt, noget end ikke den lidende kan forklare, for vedkommende lever i en verden, der ikke eksisterer i rationel forstand. Det er præcis denne forståelsesmæssige isolation, der føles så smertefuld for det lidende menneske, fordi stedet for forståelse mangler.

& på Museum Ovartaci, 2017
& er en installation, der udfolder sig i et med - og modspil med Museum Ovartaci´s udspring i psykiatrien. Museet rummer dels et historisk afsnit og dels en kunstdel. Værkerne her centrerer sig om Ovartaci, kunstner og patient på Psykiatrisk Hospital, Risskov gennem mange år.

&
Normalt vil vi forbinde & med et tegn, der tæt sammenknytter et ord, der står før & med et ord, der står efter. Her tømmes tegnet for denne funktion. & er en installation, der handler om veje og vildveje fra opløsningen af et menneske mod en mulig re-creation. Installationen tager sit udgangspunkt i min personlige historie, og den breder sig ud til at handle om temaet generelt. Den består af en række nedslag, der hver især og sammen undersøger tilværelsens vilkår udspændt mellem lidelse - sorg og håb - glæde. Installationen vil spille sammen med og op mod museets små, intime rum og hospitalets ydre arkitektur og anvendelse.

løgn
Hænger som et væv i indgangen. Det er udsagn om løgne håndbroderet med sort på hvide lommetørklæder, hvorpå der med maskinbroderi er broderet med hvidt ”Jorden bærer dit aftryk”. Det er løgn som et etisk begreb. Enhver udtalelse som har til hensigt at vildlede i forhold til egen opfattelse af sandheden kan karakteriseres som løgn i etisk forstand. Løgn er ikke det modsatte af sandhed. Løgnens modstykke er oprigtighed eller ærlighed.

ring
Hængende fra loftet og kørende i ring er der en præstekjole, en selskabskjole og en dukke i sin dåbskjole. Lyden i dette rum bliver ”Jeg véd hvor meget” fra > noter til ensomhed < - et lydværk af komponist Sisse Lunøe.

requiem
Et videoessay, der dokumenterende råt og tæt på søger at indkredse et menneskes totale psykiske opløsning. Lyden er et værk af komponist Sisse Lunøe.

journal
20 år af et stærkt, men også ind i mellem skærende og nærmest ubærligt liv fortalt gennem originale dagbogsnoter og vilde drømme - samlet og indbunden i en bog.

elskede
En indbunden bog med alle breve fra den elskede gennem mange år. Bogen indeholder håndskrevne breve, tegninger, udklip, konvoluttet og små artefakter. Den starter med stærke og smukke kærlighedsbreve og ender med den bitre afslutning, denne bliver sendt på en mail: ”Jeg elsker dig ikke mere”.

krans
Alle religioner bruger bedekranse. Denne er en bedekrans på 3 meter i diameter. Kransen vil bestå af kraftige kæder af plet og gulddublet, hvorpå der er indsat artefakter fra mit liv. Det er f. eks. vielsesring, trådrulle, kors o.l.

all what is left is right / all what is right is left
Vanter og handsker, jeg har fundet på gaden, syet sammen til en teltform.

Kære Astrid
52 håndskrevne breve skrevet af Astrid’er, der bor i Aarhus, Viborg og Herning, steder jeg har boet. Jeg har skrevet til dem og spurgt, om de vil fortælle om oplevelser af personer, begivenheder eller steder, der har betydning for dem. Også disse breve er smukt indbundet.

Jorden bærer dit aftryk
Tekst i rød neon. Installeret på plænen udenfor museet.

*
Link til portræt af Astrid Gjesing, fra ANTV: https://www.youtube.com/watch?v=8FxnEF2MfSA

ring løgn. Detalje løgn. Detalje Kære Astrid krans. Detalje. Jorden bærer dit aftryk Requiem Breve fra den elskede. Journal Journal All what is left is right. All what is right is left. Fundne vanter og handsker.

The website is supported by Design & programming: Anders Visti